Меломакарона – грчко божиќно уживање

Зборот „меломакароно“ е составен од „мели“ што е мед на грчки и макароно…па што е коренот на тоа?

Очигледно, тоа е старогрчки збор што се користи за “макабрна” цел. Макарија, во античка Грција бил вид на зачинет леб кој се служел кога некој ќе умрел. Начин да се оддаде почит на душата на мртвите. Рецептот и конзистентноста на тоа се многу слични на модерното колаче.
Па што е со италијанските „макарони“ и француските „макарони“? Римјаните следени од Италијанците го усвоија зборот „макарони“ што се однесува на добро познатите тестенини додека Французите го користеа за да ги именуваат колачињата со бадеми! Секогаш зборот “макарони” звучеше добро.

Значи, мело макарона- тогаш е за грчките задоволства и се чини дека е точно име!