НЕКОЛКУ ФАКТИ ЗА ДИСКОТО

  • Најголемата диско топка во светот има дијаметар од 2.41 метар и е 137.89 килограми и има вкупно 6900 стакленца.
  • Дали знаевте дека ерата на диско официјално започна кога богат њујорчанец, Дејвид Манкузо, го отвори ноќниот клуб The Loft во Њујорк на Денот на вљубените во 1970 година.
  • Ерл Јанг, тапанарот на Tramps, е заслужен што го измислил ритамот на диско.
  • Дали знаевте дека диско топката постоела уште во Граѓанската војна, но таа не била патентирана до 1917 година од Луис Бернард Воесте, кој ја нарекол „Миријадниот рефлектор“?
  • Дали знаевте дека Рик Дис, водителот на Билборд Топ 40, го напиша хитот Disco Duck кој се продаде во над 6 милиони примероци, а човекот кој беше гласот на патката доби само 50,00 долари за неговиот настап.

POST A COMMENT